Instagram Yönetiminde Başarının Yolu

 Instagram ile ilgili en güzel özelliklerden biri Instagram’ı kullanan insanlardır. Başkaları tarafından bulunup keşfedilmeyi beklemek yerine harika insanları bulmayı ve bu kişilerle bağlantı kurmayı siz yapmalısınız. Evet biliyoruz ki söz konusu sosyal medya olduğunda herkes “nasıl takipçi kazanırım” diye merak ediyor, “takip edecek harika insanları nasıl bulurum” diye değil.

Instagram Yönetiminde Başarının Formülü

On binlerce takipçisi olan Instagram hesaplarına o kadar takipçiyi kazanmalarının arkasında yatan sırların neler olduğu sorulduğunda ya cevap veriyorlar ya bilmediklerini söylüyorlar ya da Instagram tarafından öne çıkarıldıklarını belirtiyorlar. Ama biz merak ettiğiniz bu sırları elbette ki sizlerle paylaşacağız.

İşte Instagram’da başarılı olmanın ve çok fazla sayıda takipçi kazanmanın 10 sırrı:

1. Kibar ve nazik olun, diğer kullanıcılara da destek verin

Instagram’ın kullanıcılarına sunduğu en iyi özellik tüm insanlarla bağlantı kurabilme imkanınızın olmasıdır. İnsanları, arkadaşlarınızı ve takipçilerinizi sadece bir “numara” olarak görmeyin. Onları; bağlantı kurmak, etkileşimde bulunmak ve daha yakından tanımak istediğiniz varlıklar olarak görün. Ayrıca kendinize şu soruyu sormalısınız: “Ben neden daha fazla takipçiye sahip olmak istiyorum?” Bazen bu tip bir soruyu sormak sanki “eski arkadaşlarım yeterince iyi değil, daha fazla arkadaş istiyorum,” gibi bir düşünceye sahip olduğunuzu bile gösterebilir.

Günlük hayatınız, hobileriniz, sevdiğiniz şeyler ve en favori gezi yerleriniz gibi konular hakkında konuşarak varolan arkadaşlarınız ve takipçilerinizle anlamlı ilişkiler kurmaya odaklanın. İyi ve güvenilir bir arkadaş olarak, paylaşımlarına emoji yerine anlamlı kelimelerle yorumlar yaparak diğer kullanıcılara da destek olun. Nazik olduğunuz ve diğer kullanıcılarla iletişime geçtiğiniz zamanlarda başka insanlar da sizin yaptığınız yorumların ve attığınız beğenilerin farkında olacağı için sizi takip etmek isteyeceklerdir. Ayrıca arkadaşlarınızı fotoğraflarda etiketlemek ya da onların fotoğraflarını paylaşmak da düşünceli davranışlardır ve sizi takip etmeleri için diğer kullanıcıları motive edecektir.

2. Niceliğe değil niteliğe odaklanın

Aslında bu gayet açık ve net bir bilgi ama şok edici olarak birçok kişi Instagram’ı bir sanat biçimi olarak görmüyor. Bu tip insanlar Instagram’a sadece sosyal networking platformu olarak bakıyorlar. Facebook veya Twitter gibi diğer sosyal platformlarda düşük kaliteli kamera arkası veya samimi içerikli kişisel fotoğraflarınızın paylaşımlarını yapabilirsiniz ama Instagram’a gelince kesinlikle performansınızı üst seviyelere taşımanız ve mümkün olduğunca en mükemmel fotoğrafı paylaşmanız şiddetle tavsiye edilir.

Hayatınızın çok önemli bir anı ise ya da mükemmel bir yeri ziyaret etmiş olsanız bile çektiğiniz fotoğrafın kalitesi iyi değilse bu fotoğrafı Instagram’da paylaşmayın. Instagram’ı şöyle düşünün: Instagram, hayatınızın en iyi anlarını yansıtan canlı ve yüksek kaliteli bir fotoğraf albümü ya da görsel bir yıllıktır. Instagram, kötü el yazısı ile yazılmış günlük ev işleri ve toplantıları gibi aktivitelerinizin listesini gösteren bir takvim değildir. Ayrıca ne kadar az ise o kadar iyidir. Yani kalitesi düşük içeriklerin paylaşımını sıklıkla yapmanın bir anlamı yoktur. Daha az paylaşılan ama kalitesi çok yüksek olan fotoğrafları paylaştığınız zaman Instagram’da başarılı olma şansınız oldukça artmış olur.

Bu ipucu özellikle bloggerlar için çok önemlidir. Hayatınızda olan bitenin hikayesininin tamamını sosyal medya platformlarında hemen paylaşırsanız, geriye olan bitenler veya yaptığınız geziler ile ilgili sürpriz kalmayacaktır. Her şeyi hemen paylaşmayın ve çektiğiniz fotoğrafların en iyilerinin hepsini birden eklemeyin. Öncelikle okuyucularınızda ve takipçilerinizde merak uyandıracak ufak bir teaser hazırlayın. Hikayenin geri kalanını ise blogunuzda paylaşın.

3. Profesyonel ya da dijital fotoğraf makineleri ile çektiğiniz fotoğrafları da paylaşabilirsiniz

İnsanların, çektiğiniz fotoğraflar arasından en iyilerini görmelerini istiyorsanız kullanmaktan keyif aldığınız fotoğrafçılık araçlarını kullanın. Cep telefonları da çok güzel ve canlı fotoğraflar çekme kapasitesine sahip olan araçlardır, bu yüzden DSLR ile çekilen fotoğraflar ille de bir Instagram hesabına daha fazla takipçi kazandırır diye bir garanti söz konusu değildir. Ancak profesyonel veya dijital fotoğraf makineleri ile çekilen fotoğrafların Instagram’da paylaşılamayacağına dair herhangi bir kural yoktur. Bu yüzden ilgi çekici ve güzel objeleri DSLR makineler ile yakalamayı daha kolay buluyorsanız o zaman o makineleri kullanarak fotoğraflarınızı çekin. Gramblr yoluyla Instagram’ı bilgisayarınız üzerinden de kullanabilir, fotoğraf makinesi ile çektiğiniz fotoğrafları bu uygulama yardımıyla bilgisayarınızdan Instagram’a ekleyebilirsiniz.

4. Fotoğraf çekmek için Instagram uygulamasını kullanmayın

Fotoğraf çekerken Instagram uygulamasını sakın tercih etmeyin. Böyle söylememizin elbette ki birkaç nedeni var. Mesela fotoğrafınızı çektiğinizde krıpma işlemini yapamazsınız. Ayrıca çektiğiniz fotoğrafı o anda Instagram hesabınız üzerinde paylaşmak istemiyorsanız telefonunuza da kaydedemezsiniz. Instagram uygulaması ile çekilen fotoğrafları düzenlemenin tek yolu Instagram filtrelerini kullanmaktır. Ayrıca daha birçok diğer nedeni de vardır. Yani kısacası fotoğraf çekmek için asla Instagram uygulamasını kullanmayın.

5. Fotoğraflarınızı kırpın ve düzenleyin

Fotoğraflarınıza yapacağınız son dokunuşlardır bunlar. Sanki profesyonel bir şefin yemeğe tabağa öyle bir yerleştirmesidir ki yemek sadece tat alma duyusuna hitap etmez ama aynı zamanda göze de çok hoş gelir. Tabii siz bir şef değilsiniz ve profilinize gelen insanlar yemek tadacak kişiler değil. Elinizde sahip olduğunuz tek şey fotoğrafınız ve bu yüzden dünyaya anlatmak istediğiniz hikayeyi en iyi yansıtacak şekilde hazırlanmalı. Fotoğrafınızın belirli ufak yerlerine odaklanarak fotoğrafınıza derinlik kazandırabilirsiniz. Fotoğrafınızı öyle bir şekilde kırpın ki geriye sadece hikayenizi anlatmak için ihtiyacınız olacak ögeler kalsın.

Örneğin yolda araba kullanıyorsunuz ve harika bir doğa manzarasına ya da güzel bir güneşin doğuşuna denk geldiniz. Fotoğrafı çektiniz ve bir bakıyorsunuz ki elektrik direkleri ve kablolar da çıkmış. Mümkün olan en güzel fotoğrafı yakalayamadıysanız çektiğiniz daha düşük kaliteli fotoğrafı Facebook’ta paylaşın ve “tüh ya çok harika görünen bir güneşin doğuşuna rastladım ama doğru düzgün fotoğrafını bile çekemedim. Umarım bir dahaki sefere daha şanslı olurum,” şeklinde bir caption ekleyin. Ya da bu fotoğrafı hiç paylaşmayın bile. Yeter ki o güzelim doğa manzarasını bozan elektrik direklerinin fotoğraflarını paylaşmayın.

Fotoğraf düzenleme için Snapseed programını kullanabilirsiniz. Fotoğraflarınızda en iyi görüntüyü elde etmek için kişisel tercihlerinize göre kullanmanız gereken teknikler üzerinde uzmanlaşın. Örneğin bazı kişiler HDR modunda fotoğrafını çeker, filtreyi ona göre ayarlar ve ambiyansı dengelemek için “tune image” fonksiyonunu kullanır. Siz de fotoğraflarınıza kişisel dokunuşlarınız için en iyi teknikleri bulun ve bunlar üzerinde uzmanlaşın.

6. Peki sizin hikayeniz nedir? Paylaşacağınız fotoğrafın hikayenizi anlatmasına özen gösterin

Paylaşacağınız tek bir fotoğraf bir hikaye anlatmalıdır. Aynı bu şekilde tüm fotoğraflarınızı paylaştığınız feediniz de bir hikaye anlatmalıdır. Diğer kullanıcıların Instagram profilinizi incelediklerinde profilinizin onlara siz ile ilgili ne anlattığını düşünün. Profilinizin, gelen ziyaretçilere sizi yansıtma biçiminden memnun kalmalısınız. Profilinizi inceleyen ziyaretçilerin çoğunun, profilinizde paylaştığınız sayfalar dolu fotoğraflara bakma veya yayınladığınız onca yazıları okuma zamanı yoktur. Birçok ziyaretçi ziyaret ettikleri profile genel olarak bir bakar ve paylaşımların üzerlerinden hızlıca geçer. Bu süreç içerisinde profilinizi inceleyen ziyaretçiler hikayenizi ne kadar çabuk ve etkili anlarlarsa sizi o kadar çabuk takip etmeye başlarlar.

“Dağ fotoğrafları mı paylaşıyor? Beğeni at ve takip etmeye başla.” “Kedi fotoğrafları mı paylaşıyor? Hayır kedilerden korkuyorum, bu profili takip etmeyeceğim.” Ya da “dağlar, kediler, yemek, arabalar, partiler… Dağlar hoş görünüyor, yemeğin de eminim tadı çok güzeldir ama ne kadar kedi fotoğrafı paylaşıyor, ayrıca o parti de ne öyle? Hayır bu profili takip etmesem daha iyi olur.”
Elbette ki herkesin ilgi duyduğu birden fazla konu vardır ve bunları Instagram profillerinde tabii ki de paylaşabilirler. Ama takipçi kazanmak için paylaşacağınız içeriklerde tutarlılığı yakalamanız çok önemlidir. Mesela çok sık gezi yapıyorsanız ve hep farklı görünen ülkelere seyahat etmek durumundaysanız tutarlı olmak bir o kadar zor hale geliyor. Bu yüzden tutarlı olacağınız belirli bir tema seçerseniz, sık gezi yapsanız bile o temaya uyabilirsiniz. Mesela bisiklet fotoğrafları mı çekmeyi seviyorsunuz? İşte size fırsat. Seyahat ettiğiniz farklı farklı ülkelerde dolaşırken gördüğünüz bisikletlerin fotoğraflarını çekip paylaşabilirsiniz. Böylece gezi esnasında bile içeriklerinizde tutarlı olmaya devam etmiş olursunuz.

7. Tahmin edilebilir olun

Doğrusunu söylemek gerekirse profiliniz ne kadar monoton olursa o kadar iyi. En beğendiğiniz restoranın menüsünü her hafta değiştirdiğini gözlerinizin önüne getirin. Bazı haftalar belki bu değişiklik olumludur ama diğer haftalarda hiç de iyi değildir. Eninde sonunda bu restorana gitmeyi bırakırsınız ama Salı günleri “sınırsız makarna” gününü kaçırmamak için kendinizi hep o restoranda bulursunuz. Bu durum Instagram için de geçerli. Her gün aynı saatte “herkese günaydın” gibi basit bir mesaj atarak bile takipçi kitlenizde zamanla büyüme fark edebilirsiniz.

MommasGoneCity gibi Instagram ünlülerini ve bu hesabın köpek yavrusu ve çocuk fotoğraflarını paylaştığı #theoandbeau hashtagına bir göz attığınızda haftadan haftaya aynı formatın kullanılmasının gerçekten de işe yaradığını göreceksiniz. MommasGoneCity hesabının sahibi Jessica son zamanlarda Disneyland’e gitti ve orada çektiği üç çocuğunun çok sevimli fotoğraflarını Instagram’da paylaştı. Bu fotoğraflar, Theo & Beau’nun genelde aldığı beğenilerin yarısına bile zar zor ulaştı. Bu durum sanki en beğendiğiniz restorana sandviç yemek için gitmiş ama sandviç yerine çok iyi bir çorba içmenize benzetilebilir.

8. Yorum atın, daha da çok yorum atın ve beğeni yollayın

Instagram’da asıl kral sadece içerikler değildir, aynı zamanda yorumlardır da. Fotoğraflara yorum yazmaya ne kadar fazla zaman ayırırsanız ve ne kadar çok anlamlı diyaloglar kurarsanız, diğer insanlar da sizinle bağlantı kurmak için o kadar istekli olacaklardır. Sizinle benzer konulara ilgi gösteren hesapları tespit edin ve bu hesapların paylaştığı fotoğraflara yorumlar yazın ve beğeniler yollayın. Başkalarının fotoğraflarına yorum attığınızda, o hesabı takip edenler yorumlarınızı görür ve ilgi çekici bir insan olduğunuzu düşünebilecekleri için sizi takip etme şansları artar.

İçerikleri beğenmek de Instagram için çok önemli bir faktördür. Instagram’da “takip ettiklerim” sekmesini kullanarak takip ettiğiniz kişilerin beğendiği fotoğrafları inceleyebilirsiniz. Takip edecek yeni insanlar bulmak için çok güzel bir yöntemdir bu. Aynı zamanda o sekmede karşınıza çıkan fotoğrafları beğendiğinizde, sizin takipçiniz “takip ettiklerim” tabına baktığında aynı şekilde sizin beğendiğiniz fotoğrafları da görmeye başlar. Instagram “keşfet” sekmesini de yeniledi. Artık arkadaşlarınızın beğendiği fotoğraflar da keşfet sayfasında karşınıza gelebilir. Gemiş zamanlarda keşfet sayfası sadece en çok fazla sayıda beğeni alan fotoğrafların gösterildiği “popüler sayfa” olarak karşımıza çıkıyordu. Ama artık 10’dan az sayıda beğeni alan bir fotoğraf bile keşfet sayfasında yer alabilir. Bu yüzden arkadaşlarınızın fotoğraflarını beğenerek onlara çok büyük bir iyilik yapmış olursunuz.

9. İnsanlar online iken onlarla bağlantı kurun

Kullanıcılara bağlanmak, o anda Instagram’ı kullanıyorsa çok daha kolay bir hale gelir. Bir kişi o anda Instagram’ı kullanıyorsa, içeriklerinize o kişiden gelecek beğeni ve yorumlar alma şansınız da artmış oluyor. Eğer iletişim kurmak istediğiniz kişi o anda online değilse, kendisine atacağınız bir yorum, yorum okyanusunda kaybolabilir.

Peki bir kişinin Instagram olduğunu nasıl bilebiliriz?
  • Birinci ve en belli yolu elbette ki o anda fotoğraf paylaşıp paylaşmamalarıdır. Eğer o anda fotoğraf paylaştılarsa hemen kendileriyle bağlantı kurun.
  • İkinci yol ise “takip ettiklerim” sekmesini incelemenizdir. İletişim kurmak istediğiniz insanlar belki o anda fotoğraf paylaşmıyordur ama başkalarının fotoğraflarına beğeniler atıyor olabilir. Unutmayın ki bunu sadece takip ettiğiniz kişiler için yapabilirsiniz.
  • Üçüncü yol ise beğendiğiniz hashtagleri takip etmenizdir. Takip ettiğiniz hashtaglere güncel olarak yeni fotoğraflar ekleyen hesaplarla bağlantı kurmaya hemen başlayabilirsiniz.
  • Dördüncü yol ise arkadaşlarınızın takip ettiği en yeni fotoğraflara bakmak ve bu fotoğrafları kimlerin beğendiğini incelemektir. Bu kişiler arkadaşlarınızı takip ediyor ve arkadaşlarınızın paylaştıkları fotoğrafları beğeniyor. Belki bu kişilerin arkadaşarınızla ortak bir ilgi alanı vardır? Tıklayın ve o kişilerin hesaplarını inceleyin ve dilerseniz fotoğraflarına yorumlar ve beğeniler atın. Gördüklerinizi beğendiyseniz bu hesapları takip etmeye başlayın. Sonuç olarak bu kişilerin Instagram’da online oldukları zaman sizi takip etme şansları da oldukça artmış olur.

10. Instagram hesabınızın tanıtımlarını yapın ama fotoğraflarınızı başka ortamlarda paylaşırken aşırıya kaçmayın

Instagram fotoğraflarınızı paylaşırken abartıya kaçmamaya özen gösterin. Eğer takipçi kitlenizin sizi Instagram’da da takip etmesini istiyorsanız, Instagram’da her bir fotoğraf paylaştığınızda bu fotoğrafları Twitter ve Facebook gibi diğer sosyal medya platformlarında da paylaşabilirsiniz. Çünkü Instagram’da fotoğraf paylaşmak ve bu fotoğrafı diğer sosyal medya kanallarında da yayınlamak ve böylece aynı anda birkaç platformdan yararlanmak çok basit değil mi? Evet öyle ama örneğin Facebook’taki bütün arkadaşlarınız Instagram’da paylaştığınız tüm fotoğrafları zaten Facebook’ta görüyorsa, tamamen aynı fotoğrafları tekrar görmek için sizi Instagram’da da neden takip etsin ki? Bu yüzden farklı sosyal medya hesaplarında farklı içerikler üretin ki takipçi kitleniz sizi her sosyal medya kanalı üzerinden takip etmek istesin. Ancak ne olursa olsun Instagram hesabınızı Facebook hesabınıza bağlamak çok önemlidir çünkü Facebook arkadaşlarınız arasından hangilerinin Instagram’ı da kullandığını hem tespit edebilirsiniz hem de bu kişilerin Instagram hesabınızı bulmalarını oldukça kolaylaştırmış olursunuz.

Instagram hesabınızı duyurmanın benzersiz ve ilgi çekici yollarını düşünün. Mesela fotoğraflarınızı Pinterest’te de paylaşabilirsiniz. Herhangi bir konu hakkında ipuçları yazın ve başka bir Instagram hesabının haftalık ya da aylık konuğu olun. Bu diğer Instagram hesapları sizin oluşturduğunuz içerikleri sizi etiketleyerek paylaşsın ve böylece içeriklerinizin ve hesabınızın yeni kullanıcılar tarafından keşfedilme imkanı da bir hayli artmış olsun. Örneğin Instagram hakkında makaleler yazarak hem diğer hesapların sizden alıntılar yapmasını ve sizin tarafınızdan oluşturulan içerikleri takipçileri ile paylaşmasını hem de fotoğraflarınızın ve profilinizin daha etkili keşfedilmesini sağlarsınız.

Çok büyük bir ihtimal bu makalede 10’dan fazla ipucu verdik. Umarız ki bu stratejiler Instagram hesabınızı istediğiniz konuma getirmenizde size yardımcı olur. Eğer Instagram ile ilgili daha fazla ipucu biliyorsanız bizimle paylaşmaktan çekinmeyin.

Yorum Gönder

0 Yorumlar